Niste zadovoljni odgovorom koji ste dobili na vaš zahtjev?

Ukoliko ...

  • niste dobili odgovor u roku od 15 dana
  • niste dobili sve informacije koje ste tražili ili je
  • vaš zahtjev odbijen, ali bez pravne osnove

... možete

  1. kreirati urgenciju prema javnoj instituciji/ustanovi.
  2. Potražiti pomoć od drugih korisnika.
  3. U svakom slučaju, možete koristiti i druge načine da odgovorite na svoj zahtjev.

1. Urgencija #

Odaberite ovu akciju ukiko želite da podsjetite predstavnike institucije da trebaju da vam odgovore na zahtjev. Nakon slanja Urgencije na zahtjev predstavnici institucije imaju rok od 7 dana da vam daju odgovor na vaše pitanje. Ukoliko vam ne daju uvid i informacije i ukoliko vam ne ne obrazlože valjane razloge zašto Vam ne dozvoljavaju pristup informacijama, svakako preduzmite neki od sljedećih koraka.

2. Potražite pomoć - koristite poziv na akciju#

U dnu Vašeg zahtjeva imate mogućnost da izaberete Opcije za pomoć korisnicima (Poziv na akciju) i na taj naćin aktualizirate svoj problem kod drugih korisnika aplikacije, ali kod institucija za zaštitu vaših prava.

Da bi proces slanja relevantnih informacija u kontekstu Poziva na akciju bio jednostavniji, možete uključiti link na vaš zahtjev na portalu pravodaznam.ba u vašoj žalbi, ili isprintati čitavu web stranicu koja sadrži vaš zahtjev i sve pripadajuće dokumente.

Pravodaznam.ba nema mogućnosti obrade zahtjeva na ovom nivou. Vaš zahtjev mi samo prosljeđujemo dalje prema drugim institucijama i organizacijama.

3. Korištenje drugih načina za pronalaženje odgovora #

Možete pokušati riješiti doći do informacije ili nastaviti svoje istraživanje i na druge načine.

  • Kreirajte novi Zahtjev za slobodan pristup informacijama za sažetkom informacija, ili za dokumentacijom koja je indirektno povezana sa vašim odbijenim zahtjevom. Pitajte nas za ideje, ukoliko vam je pomoć potrebna.
  • Ako je bilo kojadruga javna institucija/ustanova ili javna kompanija umiješana, uputite zahtjev njima.
  • Zamolite druge istraživače koji su zainteresovani za sličan problem za ideje. Neke od njih možete pronaći i na ovoj web stranici i kontaktirati ih ukoliko su registrovani korisnici. Možda postoji Internet forum ili grupa s kojom su povezani.
  • Formirajte inicijativu građana kako biste okupili istomišljenike i zajednički djelovali na rješavanju problema. Na primjer, možete dogovoriti sastanak sa predstavnicima javnih institucija/ustanova.