Ne znamo da li najnoviji odgovor na ovaj zahtjev sadrži informacije ili ne – »ako ste Paša molimo prijavite se i obavijestite ostale korisnike.

Statistički podaci o zaposlenim

Paša je podnio/la ovaj zahtjev za slobodan pristup informacijama za Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine

Ovaj zahtjev ima nepoznat status. Čekamo na vas Paša za čitati a recent response i ažurirajte status.

Od strane: Paša

6 mart 2016

Za: Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine

Poštovani,

Molim Vas da mi dostavite podatak, koliko je mladih otišlo iz BiH u
potrazi za boljim zaposlenjem i većom ekonomskom sigurnošću u
periodu 2014/2015 godine.

Ujedno i podatak prema Vašim procjenama kolika je zaposlenost i
koliko osoba u BiH radi u nelegalnoj sferi poslovanja.

Ovi podaci su mi potrebni zbog analize statusa zapošljavanja u BiH.

Unaprijed hvala.

Paša Koso

Spojite sa ovim

Od strane: =?utf-8?B?Qm9yaXMgUHVwacSH?=
Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine

8 mart 2016

Poštovani,

Agencija za rad i zapošljavanje BiH ne raspolaže traženim podacima u oba pitanja.

Kada je riječ o odlasku iz BiH niti jedna organ ne vodi precizne statistike zato jer građani BiH nemaju obavezu da svoj odlazak prijave bilo kojem organu. Kada je u pitanju Agencija za rad i zapošljavanje BiH mi posredujemo u zapošljavanju naših građana u inostranstvu, ali ovo zapošljavanje se trenutno odvija samo putem dva programa: zapošljavanje u Sloveniju i zapošljavanje njegovatelja u SR Njemačku.
Zapošljavanje u Sloveniju gdje odlaze uglavnom KV i VKV radnici sa radnim iskustvom, a prema dobnom razredu koji koristi Agencija za statistiku BiH prilikom izrade Ankete o radnoj snazi (15-24 godine), mlade osobe nisu zastupljene u ovom programu. U 2014. godini Slovenija je izdala 1.870 radnih dozvola za naše građane, a u 2015. taj broj je bio 2.677.
Zapošljavanje u SR Njemačku se odnosi na osobe sa završenom srednjom medicinskom školom opšteg smjera ili smjera pedijatrijske njege, te sa radnim iskustvom od minimum 6 mjeseci što se dokazuje položenim stručnim ispitom. U ovom programu prisutan je izvjestan broj mladih ljudi (do 25%). U 2014. godini putem ovog programa u SR Njemačku je otišlo 566 osoba, a u 2015. godini 870 osoba.
Napominjem da u drugim slučajevima Agencija za rad i zapošljavanje BiH ne posreduje, te stoga niti ne raspolaže podacima o broju radnika (uključujući i mladu radnu snagu) koji odlaze u inostranstvo na rad.

Što se tiče podataka o zaposlenosti za ove podatke je nadležna Agencija za statistiku BiH. Prema posljednjim podacima Agencije za statistiku BiH u decembru 2015. godine broj zaposlenih u pravnim licima u BiH je iznosio 715.425 osoba. Za detaljnije informacije o ovom pitanju molimo Vas da konktakirate navedenu instituciju.

Što se tiče broja osoba koje rade "na crno" u BiH, opet nema preciznih podataka i Agencija za rad i zapošljavanje BiH ne može iznositi procjene vezano za ovo pitanje. U našem radu mi se koristimo procjenama sindikata koje variraju od 150.000 do 200.00o ovakvih radnika, ali za tačnije informacije molimo Vas da kontaktirate predstavnike entitetskih sindikata.

S poštovanjem,

Boris Pupić
Stručni saradnik za odnose sa javnošću, informisanje i izdavaštvo Agencije za rad i zapošljavanje BiH

Napomena:
Obzirom da je odgovor koji Vam šaljemo zvanični stav Agencije za rad i zapošljavanje BiH, molimo Vas da isti objavite u cijelosti. Ukoliko to niste u mogućnosti, molimo Vas da preuzmete one dijelove odgovora koje smatrate relevantnim za Vaš tekst, ali da tom prilikom sačuvate integritet rečenica.
 
Mijenjanje ili korištenje nepotpunih rečenica iz odgovora Agencije za rad i zapošljavanje BiH može stvoriti krivi dojam kod krajnjih konzumenata informacije i izmijeniti osnovnu poruku ili samu suštinu odgovora, te Vas stoga molimo da uvažite naše zahtjeve.

show quoted sections

Spojite sa ovim

Ne znamo da li najnoviji odgovor na ovaj zahtjev sadrži informacije ili ne – »ako ste Paša molimo prijavite se i obavijestite ostale korisnike.

Dodatne opcije i mogućnosti:

Svi korisnici:
Opcije za:Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine